Skip to content

BENEDIKTINCI - SAMOSTAN ĆOKOVAC

Rad PDF Ispis E-mail

Monaški dan odmjeren je izmjenom molitve i rada. Kao što postoji, vidjeli smo, zajednička i osobna molitva, postoji tako i manualni i intelektualni rad. Svrha rada nije samo da bi se ispunilo vrijeme između molitava i držalo monahe zauzetima, rad je prije svega ljudska potreba za stvaranjem i samoostvarivanjem, ali on u samostanu ima i drugu dimenziju, duhovnu.

Sveti Benedikt hoće da cijeli monahov dan bude molitva, traženje Boga, tako je i rad produžetak molitve. Vidimo to i iz Benediktova upozorenja o samostanskom oruđu i stvarima na koje treba gledati kao na crkveno posuđe, kao da želi reći kako je svaki monah i tamo gdje radi liturg. Radeći, monasi surađuju na Božjem stvarateljskom djelu i nasljeduju Krista koji je radio svojim rukama. Kod svetog Benedikta rad je i dobro sredstvo protiv ljenčarenja, međusobno služenje zbog pravde i ljubavi, odgovor na konkretne potrebe braće, samostana i svijeta.

Jedan od vidova monaškog siromaštva je i svjedočenje za "čovječan smisao rada, rada što se obavlja u slobodi duha", na što podsjeća Pavao VI u nagovoru Evangelica testificatio.

Naš način rada sastoji se od onih jednostavnih, svakodnevnih poslova u kojima smo, vjerujemo, slični tolikim drugima: kuhanje, pranje, čišćenje, uređivanje kuće, vrta, šume, našeg malog polja, rad u radionici, ikonografija, izdavaštvo… Sve što radimo, radimo iz ljubavi prema Kristu i braći te kao svjedočanstvo vrijednosti ljudskoga rada.

Naš poslijepodnevni intelektualni rad – studij ima za cilj što više i što bolje upoznati Boga, što više i što bolje ga ljubiti i onda što više i što bolje braći time služiti; u odgoju mlađe braće, u susretu s vjernicima, gostima, posjetiteljima…

Monaški oci su govorili: "Ne izabiri sam svoj posao, čini ono što se od tebe traži i naći ćeš mir. Ako se ipak traži da biraš, izaberi onaj posao koji te drži u poniznosti; jer će te inače zbog tvoje oholosti, rad udaljiti od Boga."

klikni na sliku
klikni na sliku
klikni na sliku
klikni na sliku
klikni na sliku
klikni na sliku
klikni na sliku