Skip to content

BENEDIKTINCI - SAMOSTAN ĆOKOVAC

Naslovna Monaštvo Benediktinsko monaštvo
Benediktinsko monaštvo
Prvo razdoblje benediktinskoga monaštva PDF Ispis E-mail

Oko 577. Langobardi su razorili Montecassino, pa su monasi odande pobjegli u Rim, gdje im je papa Pelagije II ustupio vrt kod lateranske palače i u njemu samostan Sv. Ivana Krstitelja. Presudnu etapu u povijesti benediktinskoga reda obilježio je papa Grgur Veliki, kada je 596. godine otpremio iz Rima u Englesku četrdesetak monaha sa sv. Augustinom na čelu. Benediktinci su na taj način postali misionari.

Više...
 
Srednjevjekovne krize PDF Ispis E-mail

U IX. stoljeću su benediktinci, koji su sa svojim samostanima već bili preplavili Zapad, zastali i počeli opadati. Brojni su bili uzroci ove krize na putu njihove povijesti. Kada su benediktinski misionari osvojili za kršćanstvo jake germanske narode, oni su ostvarili dobar dio svojega programa. Poradi toga je život u opatijama usporio svoj ritam, te one nisu više posjedovale potrebne energije, da se i dalje održe na polučenoj visini, još manje da idu k novim osvajanjima. Mnogi monasi, koji su dotada bili sinonim ozbiljnih i neumornih radnika, zadovoljili su se lagodnim i mlakih životom. Zavladali su među njima pretjerani konzervatizam i partikularizam.

Više...
 
Srednjevjekovne reforme PDF Ispis E-mail

Prvi jači pokušaj reforme — koja je pokazala znatnih, ali ne i dugotrajnih, uspjeha — izvršio je Benedikt, osnivač anijanske opatije (od oko 750 do 821 god.). Njemu je car Karlo Veliki bio povjerio, da izradi nacrt obnove, a Karlov sin Ljudevit Pobožni njega je postavio nad svekolike samostane u carstvu i naredio, da se svi monasi prilagode reformi Benedikta Anijanskoga.

Više...
 
Benediktinci u Novom vijeku PDF Ispis E-mail

Od XIII. stoljeća dalje broj se benediktinskih obitelji umanjivao tako. da je od desetaka tisuća starih samostana samo oko tisuću i pet stotina opatija preživjelo srednji vijek. Mnoge su od ovih stupile u novi vijek sigurnim korakom, dapače su se neke među njima ojačale. U nekim se krajevima razdoblje od druge polovice XVI. stoljeća do XVIII. stoljeća ubraja kao jedan od značajnijih perioda benediktinske povijesti.

Više...